Galerija Zepter

Kao vrstan poznavalac umetnosti i veliki zaljubljenik u lepo, gospođa Madlena Zepter je svojim nesebičnim donatorstvom i pregalaštvom ostavila snažan pečat i neizbrisiv trag na polju kako srpske tako i evropske kulture.
Godine 1994. osmislila je i osnovala Galeriju Zepter koja je veoma brzo postala jedno od najprestižnijih beogradskih okupljališta ljubitelja likovne umetnosti.

Među brojnim aktivnostima Galerije Zepter svakako je najznačajnija – stvaranje Kolekcije dela. Kolekcija je počela da se formira preko akvizicija sa izložbi, a dopunjava se kupovinom dela biranih da tvore sliku srpske likovne pozornice druge polovine XX veka.

Ova zbirka, koja već sadrži impozantan broj dela, od 10. juna 2010. godine nalazi se u Muzeju savremene umetnosti gospođe Zepter - Muzeju Zepter. Time je Beograd postao bogatiji za jednu od retkih javnih zbirki stvorenih isključivo sredstvima pojedinca.

Galerija Zepter je nastala kao protest protiv jednog turobnog duha i teškog vremena, posebno nepravednog prema umetnicima.

Tih olovnih devedesetih previše je naših nacionalnih vrednosti duha bilo izgubljeno, svuda je bila prisutna tendencija ka disperziji i nestajanju najvrednijeg, a uzdizanju najlošijeg. Galerija se svojim kriterijumom suprotstavila tom trendu postavljanjem izložbi, organizovanjem događaja i, na kraju, samom Kolekcijom i njenim značenjem. Ova zbirka srpskog slikarstva druge polovine XX veka je zalog opredeljenosti za one vrednosti koje su ovu sredinu jednom činile metropolom. Metropolom duha.

Madlena Zepter

Muzej Zepter

opširnije...